Alt til kæledyret

juli 22, 2015 by Rasmus Dyrbo Mikkelsen

Kæledyr kan også kede sig

Når du klarer dine daglige gøremål, så skal dit kæledyr i lange perioder passe sig selv. Det kan det til en hvis grænse også sagtens, men som den gode ejer, vil du gerne hjælpe alene-hyggen lidt på vej. Uanset om du har hest eller fugl, kat eller hund, så findes der noget spændende og stimulerende legetøj, som giver dit kæledyr mere indhold i hverdagen. Det eneste, du skal gøre, er, at ordne researchen for det.

Giv din gnaver en sjov hverdag (foto: lavprisdyrehandel.dk)

Giv din gnaver en sjov hverdag (foto: lavprisdyrehandel.dk)

Legetøj til din gnaver

Gnavere hedder måske gnavere, fordi de er kendetegnet ved at deres tænder ’stritter’ og vokser hele livet. Eksempler i gnaverfamilien er blandt andet egernet, muldvarper, hamstere, ørkenrotter, chinchillaer, marsvin og jordegern. Flere af de nævnte er blevet almindelige dyr at have i huset, og derfor er der også et behov for at udvikle legetøj til dem. Men hvorfor er det overhovedet vigtigt at bruge legetøj til gnavere? Måske tænker nogen, at de jo er nogle meget små dyr, og derfor ikke kan have en særlig stor hjerne, der skal stimuleres. Men faktisk skal alle slags kæledyr stimuleres i et eller andet omfang. Og legetøjet er fantastisk stimulering selv for de helt små kæledyr. Rigtig meget legetøj til gnavere er udviklet med henblik på, at dyrene skal kunne bide i det, så de får et naturligt tandslid. Det naturlige tandslid er vigtigt, fordi bidelegetøjet på den måde kan hjælpe på, at fx hamsteren ikke bider i ledninger eller alle mulige andre ting, når den er uden for buret.

Legetøj til din hest

Ja, du læste rigtigt. Der findes også legetøj til din hest. Det er ikke usandsynligt, at din hest står og småkeder sig i sin boks. Derfor har den også brug for legetøj. Legetøj til heste kan især være med til at forhindre, at den kommer i tanker om at lave unoder undervejs på turen i hestetrailer eller i boksen i stalden. Det er temmelig almindeligt, at kan have fået tilegnet sig nogle dårlige vaner af at stå for meget stille i sin boks – og de vaner vil du naturligvis helst have, at den bliver vænnet af med igen.

Måske vil du også gerne peppe dit rideudstyr lidt op og købe lidt sjovt gear til dig selv. Det kan du for eksempel gøre ved at købe et smukt navneskilt til sadlen eller til boksen eller et helt tredje sted, hvor du vil promovere din dejlige hests navn stort og flot.

Lad din fugl lege (foto: lavprisdyrehandel.dk)

Lad din fugl lege (foto: lavprisdyrehandel.dk)

Legetøj til din fugl

Undulater og papegøjer er særdeles populære husdyr og med god grund. De fylder lidt og spiser heller ikke ret meget. Men derfor har fugle alligevel brug for nogle ting at ’pille’ ved i buret, så deres hjerner kan blive aktiviteter, og så der er god aktivitet i buret, hvis ’mor’ og ’far’ er ude. Hvis du surferundt på diverse sider med legetøj med kæledyr, vil du ret hurtigt falde over flere steder med et stort sortiment. Det er super hyggeligt at shoppe dyrelegetøj, men et er endnu sjovere at se, hvordan dit kæledyr reagerer, når du forærer den en ny ’dims’. Fugle kan bedst lide variation, så det er en god idé altid at have omkring 5 stykker legetøj at skifte i

Legetøj til din kat

Der skal som regel meget lidt til, før indendørs katte kommer til at kede sig. Du kan selvfølgelig altid slev give den opmærksomhed ved at kæle med den, men på travle hverdage, så får du måske ikke altid snakket så meget med din kat, som du kunne have ønsket. Indekatte er vilde med legetøj. Og de fleste katteelskere er vilde med at blive underhold af en sød/ skør kat, der leger godt med sit nye legetøj. Det kan give anledning til nogle virkeligt gode grin. Samtidig er legen afgørende for kattens fysik og dens jagtinstinkter. Begge dele er alfa omega, når det kommer til den generelle trivsel. Af kattelegetøj kan for eksempel nævnes bolde, plysdyr i forskellige former, farver og størrelser (især mus er et hit) samt spændende og sjove aktivitetsmøbler – for eksempel en kattetunnel.

Katte behøver ikke leve med allergi (foto lavprisdyrehandel.dk)

Katte behøver ikke leve med allergi (foto lavprisdyrehandel.dk)

Kradsetræer til din kat

Alle katteejere har sikkert prøvet at komme hjem til en temmelig hullet sofa. Det er måske delvist ejernes egen skyld. Det er nemlig en god idé at investere i nogle møbler til hjemmet, som specifikt er beregnet til at beskæftige energiske huskatte. Kradsetræer er gode, fordi de samtidig hjælper med at slibe kattens negle. Udover det praktiske kradsetræer, så er et kattenet også gavnligt for mange. Med det såkaldte kattenet kan man lettere styre din kats færden, samtidig med at man beskytter dele af hjemmet samt vinduerne mod legesyge katte.

Legetøj til din hund

Markedet er ved at flyde over med spændende legetøj til hunde. Måske har din hund allerede et kæmpe udvalg hjemme i kurven, men det er vigtigt at skifte ud, for ligesom med børn, så bliver den samme bamse sjældent ved at være sjov. Når du vil forkæle din hund, så prøv at gå efter noget specifikt. Hvad mangler di hund egentlig? Er det apport-legetøj, pibedyr, plysdyr, interaktivt legetøj, vandlegetøj, aktiveringslegetøj, agilitylegetøj, legetøj til godbidder eller måske hvalpelegetøj. Desuden er der fremstillet legetøj, der både passer til små og store hunde. Du skal ikke være bange for at udfordre din hund en smule, og selv om den måske ikke umiddelbart synes, det er det mest fantastiske stykke legetøj, du har slæbt med hjem til den, så giv den en chance for at vænne sig til det – det gør du især ved at være med i legen og ise din egen entusiasme omkring det nye legetøj.

Ros din hund med en tyggeben (foto: lavprisdyrehandel.dk)

Ros din hund med en tyggeben (foto: lavprisdyrehandel.dk)

Tyggeben til din hund

Tyggeben er også en slags praktisk og sund legetøj – mere til stille aftener, hvor du ikke magter at lege apport eller lege ’vilde’ lege med din hund ude på græsset. Tyggeben er super vigtigt for din hunds tænder – det hjælper med at fjerne tandsten, så din hunds mundhygiejne ganske enkelt er bedre. Desuden er det god tidsfordriv.

Måske har du også undret dig over, hvorfor din hund altid graver det fine tyggeben ned, du lige har givet den. For det første er det vigtig at forstå, hvordan ulve opfører sig, når de går på jagt. Ja, det lyder måske lidt mærkeligt, men de kommer en pointe. Hunden stammer fra ulven, og når ulven jager små byttedyr, som for eksempel kaniner og mus, så gør den det alene. Hvis den derimod er på jagt efter store dyr, som for eksempel rådyr, så foregår det i en ulvflok. EN ulv kan æde op til 10 kilo kød/ indvolde i et enkelt måltid, og på et helt døgn kan den fortære op til 20 kilo kød/ indvolde. Hvis en ulveflok nedlægger et større byttedyr, end de kan æde, så får de føde i overskud. Er det eb lille ulveflok er det naturligt for den at rive lunser af byttedyret og grave føden ned for at konservere føden og sørge for, at andre sultne dyr ikke kommer og æder det – det kan for eksempel være krager eller ravne.

Om sommeren graver ulvene resterne af dyret ved for at beskytte det mod maddiker og fluer. Som oftest graver ulven føden ned i nærheden af selve dyret – andre gange flytter/ slæber ulven sit bytte hen til der, hvor den så graver lunserne ned.

Af samme grund graver din hund sine tyggeben ned. Den vil have en følelse af, at den har et overskud af næring til rådighed, hvis den pludselig skulle blive sulten og ikke kan skaffe mad. Ofte er et tyggeben stort, og hunden vurderer altså, at der er mere end hvad den umiddelbart behøver.